Kapcsolat

Bejelentkezés:

Hercz Krisztina  +36 30 773-8511                              

Budapest XIII. kerület,

Váci út 4.

     
Térkép

A pilates története

 

Joseph Pilates

A Pilates egy torna-gyakorlatrendszer a test és ezen keresztül a lélek karbantartására.
Joseph H. Pilates (1880-1967) fejlesztette ki a módszert. A németországi Düsseldorf mellett felcseperedő kisfiú sokat betegeskedett, vékonyka volt és asztmás. Hogy változtasson állapotán szembeszállt beteges testével és fiatalon edzésbe kezdett. A testedzés és az emberi test működési mechanizmusai tanulmányozásának szentelte további idejét, és elég gyors tempóban lelkes, egészséges sportemberré vált. Módszerével sikerült olyannyira kigyógyítania magát gyermekkori betegségeiből, hogy fiatalkorára bokszoló, tornász és cirkuszi artista lett belőle.
1914-ben egy cirkuszi társulattal Angliában turnézott, itt érte a világháború, s így németként sorstársaival együtt fogolytáborba került. A fogolytáborban mozgásrendszere segítségével társait birkózásra és önvédelemre tanította, akik feltűnően erősek és ellenállóak lettek. Később a háborús sérültek rehabilitációs gyógytornásza lett. Akik túlságosan rossz állapotban voltak, a fekvőhelyekből alakított ki rehabilitáló eszközt – az ágyakból kiszerelt rugók felhasználásával. Ezeket tekinthetjük a mai korszerű Pilates gépek elődeinek. A háború után a német hadsereg tisztjeinek edzésére kérték fel. Ám Pilates inkább Amerikába emigrált. Feleségével, akivel az Amerikába tartó hajóúton ismerkedett meg, New Yorkban nyitották meg stúdiójukat.
Tornatermébe gyönyörű emberek jártak: balerinák, modern táncosok, színészek. (Mai követői közül is számos híresség kerül ki: Madonna, Jennifer Aniston, Hugh Grant, Julia Roberts, Keanu Reeves és még sorolhatnánk.) De ma már szerencsére valamennyiünk számára elérhető a pilates. Különböző pilates-iskolák alakultak és fejlődnek ma is. Ezek közül tudományos szempontból is világszerte az egyik legelismertebb, az általam is tanult STOTT PILATES®.
vissza