Kapcsolat

Bejelentkezés:

Hercz Krisztina  +36 30 773-8511                              

Budapest XIII. kerület,

Váci út 4.

     
Térkép

A módszer

 

Miért jó a pilates?

Ma már senkit sem kell meggyőzni arról, hogy miért fontos része mindennapjainknak a mozgás. A test fizikai karbantartása amellett, hogy méregtelenít, fiatalságunkat is megőrzi. A pilates prevencióra éppúgy alkalmas, mint rehabilitációra. Pilates alapvetően elsősorban baleseti sérülések kezelésére fejlesztette ki módszerét, ennek megfelelően a mozgássorok nem terhelik meg a gerincet, és az izületeket. Több, mint 60 éven át tökéletesítette technikáját. Pilates anatómiai ismereteire, a jóga, a tai chi és a zen alapjaira, valamint görög és római harci mozdulatokra építette a mozgásrendszerét alkotó gyakorlatokat. Meggyőződése szerint a rossz egészség gyökerei sokszor a rossz testtartásra, a nem megfelelő légzésre, a modern életstílusra vezethetők vissza. Fontos, hogy erősek és ruganyosak legyenek a törzs mélyizmai, így képesek minden oldalról megtámasztani a gerincoszlopod, íly módon tehermentesítve azt. Igy lehetséges megszabadulni a hátfájástól, melynek egyik leggyakoribb kiváltó oka az elgyengült tartóizomzat. 
Az általa kidolgozott gyakorlatok célja az összpontosítás és figyelem mellett, az egészséges test felépítése, a sérülés kockázata nélkül. Módszerének lényege az egész izomzat egyenletes és harmonikus erősítése, a tudatos mozgáskultúra, egyfajta testtudat kialakítása. A pilates az egész testet dolgoztatja, módszerét a holisztikus szemléletmódja különbözteti meg más testedzésektől. Emellett a speciális légzéstechnika növeli a tüdő kapacitását, valamint javítja a belső szervek működését, fokozza a szervezet oxigénellátását, így nemcsak erőt, de frissességet is biztosít.
A gyakorlatok a pontosan kivitelezett mozdulatsor segítségével egyszerre erősítik és nyújtják az izmokat, kiegyensúlyozzák azok működését, valamint javítják a testtartást, az általános erőnlétet és a koordinációs készséget, stabilizálják a gerincet és a test többi ízületét.
Hatására a test újrarendeződik, kiegyenesedik, nő a belső erő, javul az egyensúly, vagyis kompenzálja mindazt a rombolást, amit végzünk saját testünkön. Ez egy olyan módszer, amely kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül elsajátítható, de nemcsak az egészséges emberek számára, hanem a túlsúllyal küszködőknek, reumás és izületi betegségben szenvedőknek, hát problémákkal küzdőknek is ajánlott. A férfiaknak genetikailag kötöttebb az izomzata, így sérülékenyebbek is, ezen is sokat segíthet a pilates.
Miután nincs benne semmilyen ugrálás - a legtöbb gyakorlat alaphelyzete fekvés - nem terheli az izületeket és a gerincet sem. A Pilates gyakorlatok végzése energikussá tesz, megfiatalít, és lehetőséget ad arra, hogy a belső jólétünkre irányítsuk figyelmünket, mely pihentető lehet a mindennapos elfoglaltságok közepette.
Pilates nem győzi hangsúlyozni, hogy a teljes egészség eléréséhez, izmaink tónusának mindenütt megfelelőnek kell lennie ahhoz, hogy helyükön tartsák belső szerveinket. A foglalkozás teljes ideje alatt a segédizmok is elkezdenek dolgozni, amiket eddig még soha nem is éreztünk. A tudatosan végzett mozgások viszont igénybe veszik az agysejteket, és ezáltal megvédik a pusztulástól, sőt még fokozzák is az agyi tevékenységet. Ha összpontosítunk, hamar tudatában leszünk annak, mikor vagyunk ellazultak, és mikor nem. Koncentrálóképességünk is folyamatosan javulni fog, és hamar felfigyelünk arra, ha valamit szabálytalanul végeztünk.
A pilatest gyakorlók azonnali eredményről számolnak be, már az első pár alkalom után is magasabbnak és könnyebbnek érzik magukat. Néhány edzést követően hasizmaik erősebbek és tartásunk is könnyebbé és egyenletesebbé válik. A gyakorlás közben átvett filozófia átsugárzik az élet egyéb területeire: hirtelen tudatára ébredünk, hogy sokáig milyen esetlenül ültünk az íróasztalnál. A Pilates gyakorlatok segítségével a beidegződött rossz mozgásminták, melyek végső soron az izomrendszer egyensúlyának megbomlásához, hosszútávon tartáshibákhoz és mozgásszervi panaszokhoz vezetnek, csökkenthetők, idővel megszűntethetők.
Más módszerekkel szemben nem okozhat sérülést, sőt, gyógyítja a már kialakult problémákat. Már heti két alkalom is segíthet az alakformálásban
Az alapító több mint 500 különféle gyakorlatot fejlesztett ki, melyből mindenkinek a testfelépítésének és edzettségének megfelelő gyakorlatsorozat állítható össze. A legjobb eredmény akkor érhető el, ha lehetőség van rá, hogy oktató vezetésével végezhessük a gyakorlatokat. Irányító nélkül előfordulhat, hogy a kivitelezés ötletszerűvé, az eredmény pedig kiszámíthatatlanná válik. A gyakorlatok a kezdeti időszakban nagy kihívást jelentenek fizikailag és mentálisan egyaránt, abban a pillanatban, amikor ráérzünk a pontos végrehajtásra, könnyebbé válnak. Az az erő, amit a gyakorlatok közben szerzünk a napi feladatok végrehajtásához is lendületet ad. A testet és az egész megjelenést megváltoztatja. 
A pilates torna végzéséhez szükséges befeléfigyelést, koncentrációt a nyugodt, csendes környezet és kellemes légkör segíti.
vissza