Kapcsolat

Bejelentkezés:

Hercz Krisztina  +36 30 773-8511                              

Budapest XIII. kerület,

Váci út 4.

     
Térkép

Az ideális testtartás

2013.07.02.

Az ideális testtartás

Milyen a jó tartás, mi a szerepe az izmoknak, ízületeknek

A jó testtartás lehetőség arra, hogy megelőzzük a később előforduló problémákat. Nem kell ehhez eljutnunk egy későbbi életszakaszba, hiszen már iskolás korban elkezdődik a nehéz iskolatáskával, a mozgásszegény életmóddal ez a folyamat; az ülőmunkával pedig már helyben is vagyunk. 
Ha rosszul tartjuk magunkat, csontjaink nem illeszkednek helyesen egymáshoz, izmaink, ízületeink és a szalagok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint ahogy azt a természet kitalálta. A hibás testtartás fáradságot, felesleges izomterhelést és később fájdalmakat okozhat. Sokaknál a krónikus hátfájás az éveken át tartó rossz tartásra vezethető vissza. A jó testtartás hozzájárul a jó megjelenéshez; az ideális tartás egyensúlyt és magabiztosságot sugall.
A hát: Az egészséges háton három természetes ívet figyelhetünk meg: finom homorulat a nyak tájékán, enyhe domborulat a felső háti szakaszon, és pici homorulat az ágyéki szakaszon, a derekunknál. Ideális esetben ezek összehangolt egyensúlyban vannak. 
Az izmok: Az erős és hajlékony izomzat szintén elengedhetetlen a jó testtartáshoz. Ha a hasi, csípő és láb izmok gyengék és rugalmatlanok, nem tarthatók fent a hát természetes ívei.
Az ízületek: A csípő, térd és boka ízületek tartják egyensúlyban az egészséges háti görbületeket a mozgás során, lehetővé téve az ideális tartást bármely pozícióban.
Ha szeretnéd kordában tartani izmaidat, a pilates remek lehetőség erre. A Pilates Kuckóban egyéni és kiscsoportos órákon is javítgathatod tartásodat.
vissza